Wat is een droge huid?

Een droge huid herken je aan schilfertjes, een trekkerige gevoel.

In een optimale situatie is de vochthuishouding van onze huid in balans en heeft ze voldoende huidvetten.

Wanneer er te weinig vetten in onze huidbarrière zitten, bestaat de kans dat er vocht verloren gaat in de huid.

De PH waarde van de huid zweeft zo rond de 5,5. Deze PH waarde is vrij zuur, dit zure laagje hebben we nodig om de huid zo goed mogelijk gehydrateerd en sterk te houden.
De vet/vocht gehalte van een droge huid is uit balans en heeft een te hoge PH waarde. (Basisch in plaats van zuur.)
Hierdoor is de huid minder goed in staat deze gehydrateerd en sterk te houden. En maakt te weinig vetstoffen (talg) aan. Hierdoor kunnen irritaties en droogtelijntjes ontstaan.
Het is belangrijk om deze huid goed te voeden met de juiste producten en de juiste behandelingen toe te passen.

Hoe ontstaat een droge huid?

 

Vaak heeft een droge huid meerdere oorzaken. Dit kan genetisch bepaald zijn, maar ook invloeden van buitenaf spelen een grote rol:

  • Gebruik van water en zeep
  • Te heet douchen
  • Beroep
  • Huid die gevoelig is voor eczeem
  • Leeftijd
  • Seizoenen (Voornamelijk in de winter)

Wanneer je de huid met een zeep reinigt, worden de huidvetten opgelost. Een droge huid voelt dan wel schoon, maar door te weinig huidvetten verliest ze ook vocht. Waardoor je na het reinigen vaak direct een heel trekkerig gevoel krijgt.

Ook wanneer je een langere tijd onder een (te) hete douche staat, onttrekt dit veel vocht aan je huid. Het is beter om lauwwarm te douchen.

Mensen met een huid die gevoelig is voor eczeem, hebben van nature al een droge huid. Dat komt doordat de vet/vocht verhouding zoiezo uit balans is.

 

Doordat we ouder worden, gaan alle huidprocessen steeds langzamer. Ook onze vet/vochthuishouding verliest haar balans. Hierdoor krijgen we dan ook steeds vaker te maken met een droge huid.

Ook in de winter komt een droge huid vaker voor. We gaan in de kou naar buiten, met de vrieskou die om onze wangen heen slaat. Om vervolgens op het werk of thuis lekker bij de CV te zitten.

Dit soort temperatuurverschillen maken dat onze huid ook sneller vocht verliest.

Een droge huid behandelen

 

Omdat de ph waarde en de vet/vochthuishouding uit balans is, moeten we deze eerst herstellen.

Dit kan dmv verschillende behandelingen, met name de Cosmedix peels. Door gebruik te maken van verschillende fruitzuren kunnen we ervoor zorgen dat de huid steeds beter vocht kan vasthouden.

Ook door middel van zuurstoftherapie met de Oxygeneo zorgen we ervoor dat de huid weer glad en egaal eruit ziet en voelt. De huid is weer in staat om allerlei werkstoffen op te nemen!