Wat zijn pigmentvlekken?

Als de huid niet helemaal egaal eruit ziet, kan dit storend zijn. Pigmentvlekken zijn vlekken die een teveel of te weinig aan pigment vertoont, voor de type huidskleur. Vandaar dat dit opvalt.
Pigmentvlekken komen over het gehele lichaam voor, en geen enkele vlek is gelijk aan de ander.

Zo kunnen ze al aanwezig zijn vanaf de geboorte, en andere kunnen op latere leeftijd ontstaan.
Ook kan er sprake zijn van een auto – immuunziekte, zoals Vitiligo. Het lichaam ziet de eigen pigmentcellen als ‘’gevaar voor het lichaam’’ en ruimt ze op. Hierdoor vertoont de huid en haar geen enkel pigment.

In de salon zien we dagelijks verschillende pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken, sproetjes, moedervlekken komen altijd voor.
Er kan ook pigmentschade optreden na een diepe wond. Na genezing vormt zich een litteken, wat vaak lichter van kleur is als de gehele huidskleur.

Er zijn verschillende oorzaken, voor de meest voorkomende pigmentvlekken in het gezicht zijn de grootste boosdoeners:

 

  • UV – straling (Verbrande huid of overmatig zonlicht)
  • Zwangerschap (Hormonen)
  • Anti conceptie methode: pil en/of hormoonspiraal (Ivm de hormonen)
  • Medicatie
  • Acne / ontstekingen
  • Littekens
Pigmentvlekken, pigment, salon exclusief

Zonlicht

Is de nummer 1 boosdoener als het gaat om pigmentvlekken. De huid loopt al heel snel een beschadiging op wanneer ze teveel bloot wordt gesteld aan UV licht. Wanneer ze beschadigd raakt, ontstaat er een kettingreactie in de huid. Onze cellen hebben namelijk een geheugen. Deze gaan naar verloop van tijd woekeren. Dit kan er voor zorgen dat na verloop van tijd, het precieze plekje wat verbrand was door de zon een pigmentvlek wordt.

Deze komen vooral voor op gezicht, decollete en handen omdat deze het meeste blootgesteld wordt. Ze worden ook wel de ouderdomsvlekken genoemd.

Zwangerschap

Door de hormonen kan er een zwangerschapsmasker ontstaan. Dit komt met name voor in het gezicht. Vaak verdwijnt deze na de zwangerschap weer vanzelf. Maar voor iemand die een zwangerschapsmasker heeft gekregen, zal de huid altijd gevoelig zijn voor pigmentatie.

Ontstekingen

Deze rozige/bruine pigmentvlekken ontstaan waar een ontsteking heeft gezeten. Zoals acne of eczeem. Nadat de ontsteking is verdwenen zal deze pigmentvlek uiteindelijk ook verdwijnen.

Pigmentvlekken verwijderen

Er zijn diverse behandelingen mogelijk die pigmentvlekken kunnen verminderen of zelfs verdwijnen.
Wel is het belangrijk om de huid zoveel mogelijk te beschermen. Wanneer de huid gevoelig is voor pigmentvlekken kan er zeker bij overmatig zonnen nieuwe vlekken optreden.

Door diverse peelings in te zetten van Cosmedix, kunnen we de huid mooi egaal krijgen.

Wat kun je zelf doen?

Het gezegde voorkomen is beter als genezen, gaat zeker op bij pigmentvlekken.
Door de huid iedere dag goed te beschermen met minimaal SPF 30 voorkom je al heel veel pigmentschade. Ook in de winter hebben we namelijk te maken met UV- straling. En alhoewel het vaak bewolkt is in Nederland, heeft onze huid die bescherming nodig.